Kõige paremate omadustega melass on orgaaniline, tume, sulfureerimata suhkruroomelass, mida kutsutakse ka blackstrap-melassiks. Seda soovitatakse tarvitada iga päev nii suppides, magustoitudes kui ka magusates kookides. Võimalusel tuleks suhkur üldse melassi ja mee või muu loodusliku magustajaga asendada.
Melassisiirup on rikkalik raua, kaltsiumi, seleeni, vase, mangaani, magneesiumi, kaaliumi ja naatriumi poolest. Ühes teelusikatäies melassis on kolm korda rohkem rauda kui munas, ja kaltsiumi rohkem kui klaasis piimas. Lisaks sisaldab see rohkelt B-grupi vitamiine.
Orgaaniline melass aitab organismi happesuse vastu. See on kasulik ka küünte ja hammaste tugevdamiseks. Samuti aitab leevendada liigesevalusid ja krampe, kiirendab ainevahetust ning võib abiks olla südame rütmihäirete puhul ning vereringe parandamisel.
Melassi igapäevase tarbimise tulemusena on tähendatud kaalulangust, seksuaalelu kvaliteedi paranemist, menstruatsioonivaevuste vähenemist, samuti aitab see luude hõrenemise ja reuma korral. Tume melass leevendab aknet ja stabiliseerib veresuhkru taset, ning seda soovitatakse kasutada ka vähihaigetel, et tervenemisprotsessi toetada.
Rahustav ja maitsev jook enne magamaminekut – üks-kaks teelusikatäit melassi klaasile soojale piimale. Sobib hästi ka lastele.