Lubatud ja keelatud toiduained gluteenivaba dieedi korral
Mõned soovitused
1. Kõikide toodete puhul, mis vähegi tekitavad kahtlust keelatud teraviljade sisaldusest, tuleb lugeda hoolega koostisainete nimekirja enne, kui neid
hakkate ostma või tarbima. Vastavalt seadusandlusele peavad toidus sisalduvad põhilised allergeenid (sh. gluteeni sisaldavad teraviljad) olema esitatud
toidu pakendil või müügikohas muudest koostisosadest trükikirjas eristuvana. Ristsaastumise tõttu võivad ka näiteks tatrast valmistatud tooted olla keelatud,
toode peab olema läbinud vajalikud testid. Toodete ostmisel eelistage gluteenivaba kaubamärgiga tooteid.
2. Pakendamata toitude puhul (nt lahtiselt müüdavad salatid ja vorstid ningtoitlustuskohtades pakutav toit) peabklient saama teavet toote põhiliste allergiat põhjustada võivate koostisosade kohta müügikohas kas suuliselt või kirjalikult enne ostmist. Seega pöörduge julgelt teenindajate poole, kui soovite küsida lahtiselt müüdavate toitude koostisosade kohta.
3. Toitlustusasutustes andke julgesti oma erisoovidest teenindajatele teada.
4. Kodus hoidke gluteeni sisaldavadtoiduained ja toit rangelt lahus gluteenivabadest toiduainetest ja toitudest.
5. Hoidke gluteenivaba toidu valmistamisel ja serveerimisel rangelt puhtust. Gluteenivaba toit ei tohi gluteeni sisaldava toiduga kokku puutuda.
Gluteenivaba toit serveerige ALATI gluteeni sisaldavatest toitudest eraldi nõudes, alustel. Samal alusel pakutud toit on tsöliaakiahaigele ohtlik.
6. Valmistage gluteenivaba toit eraldi, võimalusel enne gluteeni sisaldavat toitu. Kasutage ainult puhtaid töövahendeid (lõikelaud, nuga, koogilabidas jms) ning võimalusel eraldage gluteenivaba toidu valmistamiseks omaette ala. Peske hoolega toiduvalmistusnõud ning kasutage eraldi vahendeid (röstrit vm).
7. Laktoosivaba dieet on vajalik tsöliaa kiahaigele umbes 6 kuu jooksul alates tsöliaakia diagnoosimisest.
8. Vajadusel pöörduge Eesti Tsöliaakia Seltsi poole – tsoliaakia.ee
Koostaja Eesti Tsöliaakia Selts